Пријављени пројекти

1.100 разлога да постанем родитељ
Опште је познато да бела куга влада Србијом. Овај пројекат је покушај да се уз помоћ Интернета одговори на тај изазов.

100-разлога-да-будем-родитељ.срб и 100-razloga-da-budem-roditelj.rs ће бити веб странице на којима ће се налазити аутентичне мотивационе приче родитеља из Србије. Све ове приче биће заправо одговори на питање: „Како сте се одлучили да постанете родитељ и зашто нисте погрешили?“

2.Газдарица постаје одржива
Сајт gazdarica.rs је web платформа за бесплатно оглашавање издавања станова и соба или тражења цимера на подручју Београда, Новог Сада и Ниша.
Циљ сајта је:
1. да власницима станова (пензионерима, средовечној популацији) пружи канал за њихово оглашавање, потпуно бесплатно и на једноставан начин
2. да омогући закупцима (углавном млађој популацији, студентима, брачним паровима) претрагу оглашених станова по жељеним критеријумима, и то на врло лак и интуитиван начин, и помогне директан контакт са власницима некретнина.
Како циљне групе корисника сајта спадају у категорије које нису раде да за овакве услуге издвајају било каква новчана средства, основна идеја јесте да се оне и не наплаћују.
3.БАРФ – Београдски Ауторски Рок Фестивал портал
Београдски ауторски рок фестивал – основало је Удружење рок музичара Србије (УРМУС), са циљем повратка и афирмације рок културе – стварање нове српске рок сцене.

Након два успешно одржана фестивала, идеја оснивача је да пред трећи фестивал омогући бољу интеракцију публике и аутора у виду:
· Представљања аутора (биографија, радови кроз аудио и видео материјал)
· Приближавање аутора ширем аудиторијуму путем портала
· Интеракција аутора и ширег аудиторијума (…)
· Могућност гласанја публике за пријављене радове аутора (на основу овог гласања одређивали би се учесници фестивала)
· Промотивне активности (јавни наступи, трибине, изложбе …) током целе године у циљу популаризације самог фестивала и аутора

4.Паметница
Пројекат Паметница је започет као креативна радионица у сарадњи Удружења грађана Хемичари и Дечјег културног центра Београд у априлу 2011. године. Деци предшколског и школског узраста, смо уз прилагођене експерименте објашњавали неки појам или научни концепт. На основу позитивног одговора и наставника и деце, схватили смо да је потреба за овим радионицама велика, али и да их треба прилагодити тако да буду доступне што ширем броју корисника. Размишљајући на тај начин, онлајн интерактивни веб портал се наметнуо као решење. Циљна група била би проширена на децу кориснике интернета, родитеље, наставнике, али и све ѕаинтересоване.
5.БУНТ – БУквар Нових Технологија
Пројекат БУНТ је замишљен као едукативни интернет портал, покушај систематизације знања о технологијама које свакодневно користимо, слушамо о њима или се на било који други начин сусрећемо са њима. Пошто у данашње време долази до брзог развоја и интеграције нових технологија, посебно у домену информатике и телекомуникација, сматрамо да је потреба за интернет порталом оваквог карактера оправдана, поготову што у српском интернет простору нема довољно садржаја из области нових технологија.
6.Превоз путника
Кроз сајт – www.prevozputnika.rs – Пројекат ће подржати креирање друштвено корисног садржаја на Интернету намењеног грађанима Србије. Најширој јавности у свакодневном животу и раду ће бити унапређена информисаност о превозу путника путем коришћења Интернета.

Сајт повезује Путнике и Превознике на једном месту и врло једноставно. До сваке врсте превозника се долази путем Филтера што је изузетно једноставно и за оне са просечним нивоом знања из области IT-a.

7.Бесплатна он-лајн едукација пловидбених и једриличарских вештина
Идеја је да се продуцира школа пловидбе, што само по себи подразумева потпуни акценат на безбедности на води. Први проблем на који се наишло јесте спознаја да ретко ко има времена и воље да „иде у школу“ те се приступило разматрању приступа ка потенцијалним полазницима.

Знајући отпор који један део грађана Србије има према образовању ове школе су замишљене на нивоу брзих лекција у облику видео клипова у трајању између једног и два минута. Пар оваквих школа постоји на енглеском језику и бележе велики број посета.
Другим речима направиће се око 50 видео прилога за обе од ових школа, који ће пружити
есенцијално знање, а опет ко буде желео имаће концептуално заокружено почетно образовање уколико реши да прође целу школу.

Пројекат се реализује на адреси www.lamar.rs

8.Поезирање – Интернет портал за промоцију књижевног стваралаштва, уметности и културе
Пројекат Поезирање је осмишљен као промоција културе и књижевности у савременим видовима комуникације – првенствено на интернету.
Група аутора Поезирање, која броји преко 400 чланова, постоји већ готово две године као група на друштвеној мрежи – Фејсбуку. Овим пројектом желимо изместити свој рад на посебан, регистрован домен, и пружити свима који користе интернет прилику да буду део наше поетске групе, као и пружити јавности увид у наш рад. Желимо поезију и уметност приближити свим интернет корисницима. Али и више од самог приказивања радова, желимо учествовати у подизању свести интернет корисника о српском језику и стваралашту. Поред тога, наш пројекат подразумева перманенту едукацију из области уметности и језика коју ће на сајту континуирано реализовати учесници у пројекту.
9.BesplatnaPravnaPomoc.rs у покрету
Пројекат се реализује у четири сегмента:
1. Оптимизација сајта за приступ путем мобилних телефона, израда и иплементација Андроид платформе.
2. Увођење двојезичног приступа сајту – ћириличног и латиничног
3. Унапређење новоснованог домена „Pro Bono Република Српска“
4. Прављење on-line именика служби за бесплатну правну помоћ основаних при локалним самопуправама
10.Južnjačke eDevojke – Интерактивна омладинска женска мрежа Јабланичког округа
11.Електронска школа
Пројекат „електронска школа“ је започет и развијамо га у правцу постављања званичне
социјалне мреже сваке школе појединачно, а у циљу повезивања електронским путем
три основне групе: ученици, наставници и родитељи. Основна идеја је да се
поједностави и убрза комуникација између поменутих група кроз развој комуникације
путем интернета.

Кроз креирање јединствене PHP апликације праћене одговарајућом базом планирамо да
обезбедимо мултимедијалну комуникацију путем интернета а од хардвера који се налази
у учионици, до хардвера који користи родитељ и хардвера који користи дете. На овај
начин покрећемо комуникацију електронским путем како техничку бирократску, тако и сву
осталу комуникацију која прати редован живот школе и школовања.

12.Е-знам – нова знања за нову економију
Пројекат ”Е-знам – нова знања за нову економију” има за циљ стварање онлајн платформе за размену и креирање знања и вештина из области креативне економије и економије знања. Портал ”Е-знам” својим програмима и приступом осмишљен је тако да буде отворен и доступан за све друштвене групе и појединце који настоје да усвоје или пруже применљива и иновативна знања и вештине. Едукативни садржаји се на порталу презентују у форми динамичних, прилагодљивих, мултимедијалних курсева на различите теме и тако доприносе употреби интернета у едукативне сврхе у нашој земљи.
13.Медијско описмењавање
У периоду од 1. јануара до 30. јуна фирма Њуз нет ће осмислити и покренути сајт посвећен медијском описмењавању. Сајт ће свакодневно прикупљати и анализирати садржај пласиран у медијима. Посебна пажња ће се посвећивати начину на који су вести обрађене и приказане у онлајн медијима. На овај начин се доприноси већем броју друштвено-корисног саджаја на интернету.

На сајту ће се налазити и текстови који ће читаоце упознавати са основним појмовима медијске писмености, као и текстови који ће сликовито илустровати примере медијске манипулације.
Предвиђено је и писање приручника који ће моћи бесплатно да се преузме са сајта, а који ће помоћи људима да лакше „читају између редова“ медијски садржај и да са више критичности прате рад медија.

На сајту ће анализу вести радити новинари сајта www.njuz.net, који је за свој рад добио многобројна признања.

Пројекат се реализује на адреси posmatrac.rs

14.Стартит
Стартит је интернет портал који подстиче развој интернет предузетништва у Србији. Покренут је са циљем да се унапреде капацитети локалне ИТ заједнице за покретање иновативних и успешних предузетничких подухвата. Стартит објављује кључне информације о стартап подухватима, инвеститорима, примерима добре праксе из региона и света, даје одговоре на кључна питања о успостављању и вођењу бизниса заснованог на новим технологијама.

Пројекат се реализује на адреси startit.rs

15.“Мој интернет” – помоћ угроженом слоју становништва у креирању онлине садржаја
Пројекат „Мој интернет“ има за циљ повећање онлине садржаја на српском језику и то искључиво садржаја који ће бити креиран на ћирилици. У њему ће учествовати удружења, групације и други субјекти које нису у могућности да себе представе на интернету. Кроз квалитетну хардверску и софтверску подршку као и онлајн и офлајн промоцију прилику да покажу себе свету добиће најмање 15 субјеката.
16.Веб сајт Удружења композитора Србије
Информације о Удружењу композитора Србије, активностима, фестивалима које је организовалом у прошлости и које организује данац, вести о члановима, биографије чланова УКСа, архива УКСа ….
17.Компензујмо
Пројекат је предвиђен да помогне у одрђеној мери српској привреди да задржи ликвидност, да се направе нове пословне везе, да се упореде цене роба и услуга на целој територији Србије, да се залихе претворе у инвестиције, да се лакше наплате потраживанја, да се повећа могућност добијања посла…
Суштина сервиса је да се привредни субјекти бесплатно пријаве као корисници сервиса на којем би унели своје понуде и потребе за робом или услугом у компензацију.
Предност нашег сервиса је слободна претрага понуде и потражње робе и услуге у компензацију.
Наш сервис ће имати улогу виртуелног агента. Тржишту ћу понудити слободну претрагу понуде и потражње, тако да ће они бесплатно моћи да погледају кретање роба и услуга.
18.QR code
Овим пројектом се промовише употреба мобилног Интернета односно QR кодова као начина повезивања физичкиог са виртеулним светом. Циљ пројекта је да упознамо грађане, привреду и институције са начинима употребе ове технологије у свакодневном животу и пословању. Обележавањем кључних места односно тачака интересовања у одабраним локалним заједницама, таблама са QR кодовима, медијском кампањом и организовањем едукативних скупова намењене грађанима, институцијама и привредницима су начини како ће се испуњавати горе зацртани циљеви.

Пројекат се реализује на адреси klubnbo.org.rs/novinbo/qrcode

19.Србија од срца” – Интернет портал природних лепота Србије
Продукција web сајта “Србија од срца”:
• Израда текстова о природним лепотама и локацијама на територији целе Србије
• Обрада и имплементација фотографија природе аутора Ивана Страхинића
• Обрада и имплементација видео материјала из пројекта “Србија од срца”
• Креирање визуелног идентитета сајта
• Програмирање сајта
• Одржавање и ажурирање сајта
• Промоција сајта
20.Права помоћ
У нашем настојању да обезбедимо корисне информације из система социјалне заштите на начин да буду доступне свим заинтересованим странама, укључујући грађане/ке и различите организације цивилног друштва (ОЦД), волонтерски (без фонда, својим личним средствима) смо покренули интернет портал www.pravapomoc.rs као пилот пројекат. С обзиром на то да је овај начин рада дао веома добре резултате на опште теме, тим СОЦИАТИВЕ је донео одлуку да усаврши рад сајта и тима на специфичне теме из домена социјалног рада и заштите деце и породице, а који ће пратити успешно показану методологију. Претпоставка је да ће фокус сајта и рада тима бити још прецизнији и професионалнији.

Општи циљ пројекта је унапређена доступност релевантних, проверених и поузданих информација о услугама и правима из система социјалне заштите усмерених према свим грађанима и грађанкама Србије, а нарочито према најсиромашнијим и социјално угроженим групама и породици у кризи (деца, жене, стари, особе са инвалидитетом, избеглице и интерно расељена лица, Роми, рурално сиромашно становништво и необразовани). Овим сервисом усмерићемо информације и према најмање развијеним подручјима.

21.LUDUS ONLINE
Пројекат је ЛУДУС ОНЛИНЕ – електронско издање првих и јединих позоришних новина на Балкану, које у штампаном облику постоји већ 20 година. Циљ је, преласком у електронску форму, повећање доступности што већег броја информација о збивањима у театру код нас, као и умрежавање са регионалним и међународним сличним сајтовима, форумима, е-новинама исл. не само позоришним професионалцима, већ и свим заинтересованим за ову област културе. ЛУДУС ОНЛИНЕ би требало да понуди не само вести о дешавањима у позориштима, већ и да преко блогспота, форума и сличних типично виртуалних рубрика унапреди театарску уметност, пружи увид у савремене токове развоја, али и укаже на постојеће проблеме у позоришном систему и могућности да се он унапреди. Лудус Онлајн садржаће и архиву свих до сада обајављених штампаних изадања (187 редовних и неколико вандредних – двојезичних и тематских специјалних издања).
22.Дигитална инклузија – Интернет за старе
Пројекат се односи на дигиталну инклузију – приближавање информационо-комуникационих технологија (ИКТ) свим оним друштвеним слојевима који из одређених разлога немају приступ и/или потребна знања за коришћење истих. У ове друштвене слојеве спадају: лица са посебним потребама, стари, људи који живе испод границе сиромаштва, итд. Циљ пројекта је да се скрене друштвена пажња на значај укључивања ових друштвених слојева у процесе информационог друштва, у смислу коришћења интернета и ИКТ уопште.

Акценат пројекта у овој фази био би на „интернету за старе“. У практичном смислу то би значило израду веб сајта који би садржао информације о користи коју стари људи могу имати од коришћења интернета и ИКТ уопште. Сајт би користио домен www.internetzastare.rs и био би део портала који се односи на дигиталну инклузију уопште (www.digitalna-inkluzija.rs).

23.SOFTBIZ.RS
Софтбиз је већ започет пројекат Војвођанског ИКТ кластера настао на темељима идентификоване потребе да се у привредном сектору Србије подигне свест о предностима коришћења информационих технологија у пословању. Као следећу фазу пројекта планирали смо креирање својеврсног вебсајта на адреси softbiz.rs који ће бити онлајн сегмент пројекта. У овој етапи пројекта такође је планиран и одабир 10 компанија које ће као вид анимације за увођене ИТ решења у своје пословање добити Интернет презентацију на .rs домену.

Сајт softbiz.rs је замишљен као тачка спајања свих заинтересованих страна, платформа за размену информација, дисеминацију знања и примера добре праксе, и за интеракцију оних које ова тема занима. Сајт би се бавио питањем унапређења пословања компанија у Србији кроз увођење различитих софтверских решења и технологије.

24.Буди културан
Пројекат „Буди културан 2012” бисмо 2013. године унапредили на тај начин што бисмо проширили спектар активности. Поред два дана семинара, (предавања и решавање студије случаја) који су до сада чинили пројекат увели бисмо активности током целе године. Иновација се огледа у популаризицаји интернета путем сајта http://budicoolturan.estiem.org.rs/ који би био у форми блога. Популаризацију бисмо извршили тако што бисмо свакодневно постављали информације о културно-уметничким дешавањима у Београду, и осталим градовима Србије, као и о успешним примерима вођења културних институција. Приступањем сајту грађани би имали преглед свих културних дешавања у току дана у целој Србији, презентација и биографија еминентних стручњака из области културе. По завршетку семинара на сајту би биле постављене презентације предавања као и снимак предавања. Студентима би било омугућено да интерактивно учествују и размењују своја знања, искуства и мишљења. Све вести истовремено би се делиле на друштвеним мрежама.
25.Млади на мрежи
Пројекат подразумева израду веб-сајта који ће пратити све омладинске активности и омладинске пројекте који се дешавају на територији Пчињског округа и уједно објединити информације о већ реализованим пројектима и друге релевантне податке за младе (подаци који дају информације о запошњавању, самозапошљавању, неформалном образовању, културним догађајима, провођењу слободног времена, омладинском туризму итд). Веб-сајт ће пратити активности свих омладинских организација са територије Пчињског округа, као и друге информације које су од значаја за младе чиме би се унапредила информисаност најшире јавности о преднистима коришћења интернета у свакодневном животу и раду.
26.Српска историја преко интернета
Овај пројекат је замишљен да популарише српску историју преко интернета, а састојао би се из неколико различитих сегмената.
– израда садржаја за сајт и промоција пројекта;
– он лајн курс настава за различите периоде српске историје(средњи век, нови век и савремено доба)за све који су пријављени на курсеве.
– МИНИ КОНКУРС -израда истраживачког рада самих учесника „Знаменитости мог краја ” –кратак филм до 5 минута о неком значајном локалитету који ће бити постављен на Youtubu.
– квиз: Колико познајем своју прошлост
27.УЧИОНИЦА ЗДРАВЉА
Пројекат УЧИОНИЦА ЗДРАВЉА намењен je школској деци у циљу популаризације примене Интернета у истраживању и промоцији здравља.

Интернет страница Учионице Здравља (učionicazdravlja.rs), коју смо планирали да креирамо састојала би се из неколико целина:
Прва целина “Читај и Учи” представљала би скуп разних здравствено-едукативних текстова.
Сви текстови били би примерени узрасту школске деце. Уколико би се међу ученицима јавило интересовање за неком од необрађених тема, свакако би постојала могућност додавања исте.
Другу целину назвали смо “Питај да Знаш“.
У овом делу ученици би постављали разна питања у вези здравља односно његове заштите и унапређења. Одговоре на постављена питања давали би стручњаци, здравствени радници и сарадници Завода за јавно здравље Тимок.
Трећу целину или “Буквар Здравља“ представљала би здравствена азбука са појмовима од А до Ш. Свако слово описивало би неки појам који промовише здравље односно здраве стилове живота.

28.Буди фриленсер – колико, коме и како?
Пројектом Буди фриленсер – колико, коме и како? (унапређење сајта www.budifreelancer.co.rs) желимо да подстакнемо е-пословање и утичемо на сузбијање сиве економије у Србији. Истраживања, које је вршило удружење Право да знам пројектом Буди фриленсер, који смо подржали и заједно реализујемо, показују да фриленсери нису довољно упућени у своја права и обавезе (један од највећих проблема за њих јесу припадајући порези и доприноси и компликована процедура обрачуна и уплате), као и то да су фриленсери видно дискриминисани у друштву, односно да их систем не препознаје и не сврстава у постојеће категорије пословног регистровања.

Овај пројекат подразумева даљи развој и унапређење постојећег сајта www.budifreelancer.co.rs, а у циљу транспарентности информација и помоћи фриленсерима и грађанима Србије.

29.е-водич
е-водич је мрежа микро веб апликација на .срб домену (Напомена: име е-водич је радни назив домена, и вероватно ће бити промењено у току рада на пројекту).

Главна функционалност коју нуди е-водич платформа је коришћење: а) семантичког претраживања садржаја са којима раде апликације, и б) аутоматског закључивања. На пример, тренутно доминантне технологије за претраживање информација тешко могу дати одговор на упите типа „Који све закони у Србији имају везе са употребом појединих оперативних система? “ Или, „Да ли у скупу закона у Србији који се односе на ИТ постоје контрадикције?“

30.Како до…
Пројекат ”Како до…” је портал информативног карактера који има за циљ да обухвати шири опсег социјално угрожених група – подршка биолошким и хранитељским породицама са децом из редовне популације и деце са менталним потешкоћама и телесним инвалидитетом, избегле и интерно расељене породице, самохране родитеље и друге маргинализоване групе, без обзира на националност, религију и род о правима из сиситема социјалне и дечије заштите и врстама социјалних давања и давања усмерених ка деци.
31.Rudnik@Net
На територији Месне Заједнице Рудник, активно функционише 5 невладиних удружења: „Удружење Рудничана“, НВО „Руднички Врх“, Удружење Пчелара, Удружење македонаца „Даме Груев“ и Еколошка комуна „Мали Рај“.

Идеја пројекта „Rudnik@Net“ има за циљ да дигитализује поменути НВО сектор тако што ће свако од поменутих удружења добити своју интернет презентацију на следећим интернет локацијама: www.rudnicanin.rs; www.rudnickivrh.rs; www.pcelari-rudnika.rs; www.damegruev.rs; www.ekomaliraj.rs као и њихово повезивање у виртуелну целину на једном од сервиса „Рудничког Портала“ (www.rudnik.rs). На овај начин сви чланови локалне заједнице могли би да размењују идеје и информације и тиме доприносе развоју удружења, као и развоју локалне заједнице.

32.Мултимедијални и интерактивни курс енглеског језика на Интернету за почетнике
Предмет пројекта је портал за учење на даљину који је специјализован за учење страних језика, а језик који се поставља у оквиру пројекта је енглески. Курс је мултимедијалан и савремен, и садржи предавања, видео снимке, вебинаре.
Оно што је посебно код овог пројекта је што користи два иновативна софтвера домаће производње који су добили награде за софтвер и иновацију године. Ради се о виртуелној учионици (вебинару) и виртуелном професору (веб водичу).
Ове иновације ће омогућити лако, занимљиво и интуитивно учење страних језика чак и почетницима, и онима који немају искуство у раду на рачунару.
33.Успостављање ресурса за учење на даљину путем интернета
Истраживање потреба корисника – ученика, студената који уче путем система учења на
даљину, као и потреба професора, наставника, тренера који припремају наставне
материјале за електронско учење путем интернета.
Креирање интернет програма и база података који омогућавају електронско учење путем
интернета (у информатичким кабинетима, у школама, за кућним рачунаром…).
34.Ћирилизатор
Ћирилизатор (cirilizator.rs i ћирилизатор.срб) je претварач латиничних веб адреса у ћириличне. Замишљен је као веома једноставан алат за читање сајтова на ћирилици. Грубо је замишљен да има 2 поља, једно за унос веб адресе а друго за дугме преведи. У прво би се унела адреса нпр. www.b92.net/sport/ а резултат би се свео на приказ потпуно исте странице на ћирилици. Наставак даљег читања сајта је и даље на ћирилици, са све малом хоризонталном линијом на врху странице, која показује која је страница тренутно отворена и да сајт читате у оквиру сајта “Ћирилизатор”. (Сличан принцип као и Google translate).
35.Електронски сервис-информације о стоматологији “pitajstomatologa.rs”
Идеја за овакав сајт је проистекла из дугогодишњег искуства зубних техничара, који су на терену, радећи са пацијентима у многобројним стоматолошким ординацијама, приметили да је велики број њих покушао да се информише преко Интернета, али да нису били задовољни својом претрагом. Питања су углавном о различитим врстама болова, о хирушким захватима, имплантима, безметалној керамици, ценама разних услуга и многа друга. То све нису могли наћи на једном месту.

Пројекат би био реализован кроз постављање новог сајта који би задовољио два основна захтева и функције:
I Пружање информације о стоматолошким услугама:
– изводи из Закона о здравству и правилника о стоматолошким услугама;
– основни ценовник стоматолошких услуга (Стоматолошка комора Србије);
– практични општи савети о одржавању хигијене зуба и усне дупље, протетских апарата и друго;
– информације о дежурним ординацијама за пружање стоматолошких услуга;
– друге актуелне информације везане за стоматолошке услуге.
II Директна комуникације:

36.ИКТ за све
Идеја нашег пројекта јесте да се обуче наставници који су запослени у приградским и сеоским срединама или који раде са децом са посебним потребама, да самостално и једноставно израђују електронске наставне материјале (мултимедијалне презентације) које ће користити и у настави у учионицама, али које ће успешно претварати у наставне веб странице које ће постављати и на вебу кроз израду сопственог наставног блога. Свака школа ће добити из пројекта бесплатних годину дана хостинга и срб. домен на коришћење.

Пројектом је предвиђено да се обука спроведе у шест школа рашког округа, коју ће похађати минимум 110 наставника, по 20 из сваке школе, а из ШОСО ”Иво Лола Рибар”, десет наставника.

Пројекат се реализује на адреси иктзасве.срб

37.Развој туристичко информативног портала пештерске висоравни – www.pester.rs
Циљ пројекта је израда сајта који би промовисао Пештер и Пештерску висораван, промоција Пештерске хране и производа, едукација становништва Пештера о модерним технологијама у производњи, конкурсима и кредитима, повећање корисног интернет садржаја на српском језику и популарисање националног домена у региону из кога ће људи посећивати овај сајт. Тренутно не постоји сличан сајт који би покривао области које су планиране у овом пројекту, па самим тим поред великог броја туристичких информација и форографија, овај портал ће нудити информације које могу помоћи становницима Пештера да се едукују из области пољопривреде и сточарства као и да сазнају које субвенције и кредите могу да користе да унапреде своју производњу. Сајт ће бити идеално место за промовисање смештајних капацитета за туризам као и промовисање предузећа које се баве продајом и производњом здраве хране, меснатих производа, меда и медних производа, млечних производа и осталог.
38.Он лајн ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ
Он лајн ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ је пројекат:
– редизајнирања, проширивања и функционално повезивања садржаја мултимедијалног едукативно-информативног веб сајта за родитеље (водичзародитеље.рс, vodiczaroditelje.rs) са пројектовањем напредне претраге (по узрастима и областима)
– оснивање е-сервиса – стручне подршке родитељима у виду он-лајн саветовалишта са форумом и лајв четом – дизајнирање и постављање он-лајн мултимедијалне Школе родитељства са платформом за е-учење
– постављање е-продавнице
– као и оптимизација сајта за мобилне уређаје
39.Будимо на мрежи – промоција интернета и информационих технологија кроз месечне програме ЦК13
Пројекат “Будимо на мрежи” има за циљ да окупи стручњаке и активисте из области
интернета и интернет алатки, а са српског говорног подручја, који ће кроз јаван и отворен
програм радити презентације, предавања и/или радионице. Једном месечно биће
организован догађај на којем ће гостовати стручњак или организација који ће
публици/учесницима представити или пренети знање из одређене области. Задатак
гостију биће да кроз конкретне и актуелне примере пренесу знања и вештине широком
аудиторијуму и тиме допринесу актуелизацији интернета у нашој земљи, корисник за
употребу интернета у свакодневном раду и животу.

Сами догађаји презентација и радионица биће видео и аудио забележени, монтирани и
обрађени. Ови снимци ће затим бити постављени на друштвене мреже (јутјуб, вимео) и
веб сајт ЦК13, који већ служи као архива бесплатног неформалног образовања.

40.Интернет сајт Центра за безбедни интернет Републике Србије „Кликни безбедно“
Пројекат Центар за безбедни интернет Републике Србије „Кликни безбедно“ има за циљ оснивање националног Центра за безбедни интернет у Србији са интернет сајтом и механизмом за пријаве нелегалних садржаја и случајева непримереног понашања на интернету и промоцију безбедног коришћења интернета првенствено међу децом. Кампања за подизање нивоа свести грађана о безбедности на интернету „Кликни безбедно“ Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије била је намењена корисницима узраста од 7 до 18 година и њиховим родитељима и наставницима, и она ће бити надограђена оснивањем Центра за безбедни интернет и механизмом за пријаве случајева недозвољених садржаја и непримереног понашања на интернету у оквиру интернет сајта Центра.
41.ГЛАС КЊИГЕ ― Стара српска књижевност, интернет аудио–библиотека
Текстови 40 старих српских писаца на српском и старословснеком (упоредо), почев од непознатог ученика Солунске браће, преко Константина Презвитера, Црнорисца Храбара, Светог Саве, Стефана Првовенчаног, Доментијана, Теодосија, архиепископа Данила, монахиње Јефимије, кнегиње Милице, деспота Стефана Лазатевића, Константина Филозофа, Патријарха Пајсија и других, до Гаврила Стефановића Венцловића, у избору проф. др-а Ђорђа Трифуновића. На српском текстове ће читати глумци (Бранислав Крављанац, Тања Бошковић и други…), а на старословенском сам проф. Трифуновић.
42.Канцеларије за младе и Омладински клубови Србије на .rs и .срб домену
У жељи да омогућимо младима да повећају доступност корисног интернет садржаја који ће сами креирати, пројектом „Канцеларије за младе и Омладински клубови Србије на .rs и .срб домену“ ћемо младима омогућити и олакшану комуникацију са Канцеларијама за младе и Омладинским клубовима у својим општинама у смислу лакшег проналажења информација неопходних за квалитетније провођење слободног времена.

Основна идеја је да млади буду обучени за израду и ажурирање интернет презентација како би проактивније могли да се баве креирањем и приказивањем садржаја намењеним младима (едукативни материјали, позиви за едукације, семинаре, радионице и сл.).

43.ProSend – интернет email платформа
ProSend је интуитивна, online платформа која ће омогућити лако креирање, управљање, слање и праћење e-mailova, newslettera и e-mail кампања за неограничен број адреса. ProSend је замишљен да одговори на потребе компанија за брзом, једноставном и јефтином комуникацијом са клијентима, олакшавајући вођење маркетиншких кампања, обавештавање клијената о промоцијама, и слично.

ProSend садржи алате који су осмишљени да помогну у анализи e-mail kampanja. Такође, ProSend ће омогућити проверу информација о адресама на које је неwслеттер стигао, а на које није (bounce).

44.Школски библиотекари на делу или Супер библиотека
„Школски библиотекари на делу или Супер библиотека“ је пројекат који се састоји од три повезане групе активности:
1. међушколски такмичарски програм „Оштро перце“, намењен ученицима основних школа (читање изабраних књига различитих жанрова, гледање филма и израда приказа прочитаног/одгледаног, као и креирање мултимедијалног приказа на основу одабране бајке);
2. уводна радионица Унесковог програма Информације за све „Информациона и медијска писменост – едукација едукатора“ (гост-предавач: проф. Алберт Бекхорст), намењена школским библиотекарима и пет радионица (за наставнике и стручне сараднике) које се реализују по истоветном моделу у пет школа/школских библиотека у Србији
3. Стручни скуп „Да ли сте медијски писмени?“ и стручни семинар „5. Смотра стваралаштва школских библиотекара“, намењени школским библиотекарима/стручним сарадницима и наставницима.
45.Планизација
Имајући у виду техничке могућности Интернета, улогу коју преузима у информисању грађана и
демократичност таквог медија, портал „Планизација“ је замишљен као централизовани извор
информација о актуелним урбанистичким плановима, и појашњењима о различитим типовима
планова, као и о актуелним пројектима у градовима и општинама који ће бити укључени у пројекат.
Портал „Планизација“ биће у форми платформе са интерактивном мапом која ће омогућити
занимљивији приказ и лакши приступ садржају портала који ће бити доступан на адресама
planizacija.rs и планизација.срб.
46.Инфо – центар
Планирајући како да ефикасно и на најбољи могући начин побољша положај локалног становништва, а првенствено положај младих, Општина Бабушница и Канцеларија за младе уочиле су потребу за отварањем Инфо-центра.

Општина Бабушница, као једна од најнеразвијенијих и девастираних општина у Србији суочава се са великим бројем незапослених младих људи, као и великим одливом младих из општине, што условљава и тенденцију депопулације. Отварањем Инфо- центра створили би се услови за информисање младих о томе како да започну сопствени бизнис и како да добију потребна средства . Такође, повећала би се свест младих о значају коришћења интернета и о значају неформалног образовања.

47.Портал за треће доба
Пројекат „Портал за треће доба“ је усмерен на подизање мотивације код старије популације да
користе Интернет. Овај циљ биће остварен кроз реализацију следећих активности:

1. Креирање веб портала за помоћ старијим лицима у Србији (3доба.срб и 3doba.rs), који ће
пружати сервисне информације (информације о пензијама, попустима за пензионере, програмима
бриге за старе, дежурним медицинским установама по општинама), али и информације и видео
упутства за коришћење рачунара и Интернета.

48.Треба ми – Електронска берза услуга
Пројекат “Треба ми” има за циљ да олакша претрагу, комуникацију, и повезивање особа којима су потребне одређене услуге са појединацима и предузећима који те услуге могу пружити. За разлику од устаљеног начина оглашавања који подразумева да појединци и предузећа нуде своје услуге у електронским или новинским огласима, “Треба ми” представља електронску берзу услуга (у даљем тексту ЕБУ), у којој сами корисници, односно лица која траже одређену услугу, расписују конкурс, у потрази за најквалитетнијом и најповољнијом услугом. Конкурс подразумева обавештавање свих појединаца и предузећа који имају отворен профил на сајту и нуде услугу у складу са конкурсом. По обавештавању, појединци и предузећа могу да дају конкретне понуде за извршење услуге, а корисник добија олакшану могућност избора (понуде ће бити рангиране по цени и квалитету претходно извршених услуга).
49.Информативни портал из области науке и технике entropija.rs
Планирана реализација пројекта ће садржати неколико корака.
Први корак је изнајмљивање домена „ентропија.рс“ и простора на серверу.
Други корак је израда, развој и дизајн самог сајта. За развој портала ће бити искоришћен CMS Drupal. Сајт ће се састојати из три структурно издвојена дела која ће представљати три различита типа садржаја који ће бити понуђени корисницима. Та три дела су секција вести, магазинска секција и блог секција. Сајт ће бити израђен од стране најбољег понуђача са територије Републике Србије.
Трећи корак подразумева стварање иницијалног садржаја за сајт у виду вести, текстова, интервјуа, полемика, приказа књига и радова из области науке и технике, блог уноса итд. Тај посао ће обављати редакција која ће се састојати од уредника, једног новинара (задуженог за прикупљање и објављивање свакодневних вести), двоје преводилаца (задужених за превођење адекватног садржаја са других језика за који су претходно обезбеђена права за превођење и објављивање), стручни спољни сарадници (задужени за стварање оригиналног садржаја за магазинску секцију сајта), један лектор и троје до четворо блогера (задужених за стварање оригиналног садржаја за блог секцију).
50.Школа на вебу
Пројекат „Школа на вебу“ је петомесечни пројекат Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца чији је општи циљ да допринесе повећању корисног интернет садржаја на српском језику и писму у националном интернет адресном простору. Сврха овог пројекта је унапређена примена интернета у образовaњу кроз: креирање наставног садржаја на новоформираној интернет страни ТШ „Раде Металац“ Лесковац, као и за унапређење примене интернета у настави и електорнском учењу. (е-учење).

Циљну групу пројекта чини 13 наставника школе који ће се за време трајања пројекта обучити за рад на интернет платформи за учење Мудл (Moodle), а касније наставити да припремају и постављају едукативне садржаје на новоотвореном школском порталу. Крајњи корисници пројектних резултата је више од 1300 редовних и ванредних ученика од првог до четвртог разреда Техничке школе.

51.100 Банат вебова
Израда 100 интернет презентација за предузетнике, предузећа, организације и установе које не поседују интернет презентацију ради представљања њихове делатности на интернету, које су регистроване на територији Баната.

Све интернет презентације овако урађене ће бити уникатног дизајна и садржаја, величине 5 до 10 страница урађене путем Joomla CMS платформе. Као директан резултат овог пројекта биће повећан број регистрованих српских домена (.rs, .срб, …) за 100, као и садржај интернета на српском језику за минимално 500 до 1.000 страна.

52.ПОДРШКА ПРИСТУПУ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНИМА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ
Тема овог пројекта је активирање пилот-пројекта са ОН ЛИНЕ ромско-српским и
српско-ромским речником, око кога би се формирао већи број домена у националном
интернет адресном простору (.срб и .rs), a који, распрострањеношћу ромске заједнице и
потенцијалом те запостављене светске мањине, обећава приличан успех.

Грађевински кластер ДУНЂЕР из Ниша реализовао је пилот-пројекат са он-лине речником
у протеклој години. Пилот-речник обухвата преко 1700 најчешће употребљаваних речи, фраза и
израза, из свакодневног говора. Приликом израде речника коришћен је енглеско-ромски речник
групе аутора.

53.еРечник – Речник говора јужне Србије
Садржај пројекта је изградња дигиталног онлајн речника говора југа Србије које ће садржати око 10.000 појмова који чине дијалекат врањског краја, а на основу 3. издања истоименог речника проф.др. Момчила Златановића на чијој изради је радио 10 година.

За разлику од папирног издања, овај речник има вишеструке предности:
• доступност свим Интернет корисницима у сваком тренутку,
• једноставно претраживање појмова,

и три значајна додатка:
• да, поред лингвистичких информација, обезбеди звучну информацију (изговор са акцентовањем одабраних појмова),
• да обезбеди графичку информацију о географској локацији порекла појма који се описује (GoogleMaps сервис) и
• да обезбеди унакрсно референирање појмова који имају исто значење (синонима).

Пројекат се реализује на адреси www.vranje.co.rs

54.Интернет- Активно (ИНТЕРНЕТ у служби раузвоја руралних средина)
Теледом већ годинама проучава дигиталну културу деце и омладинеу у руралним срединама , и дошли смо до поражавајућег податка. Да 85% деце и омладине (од 14-20година), у нашој средини највише времена проводи на фејсбуку и на мрежним игрицама. Чињеница је да имамо изузетно пуно ПАСИВНИХ корисника интернета, што нам указује на то да посоји дигиталну полуписменот, посебно у рууалним срединама, и код грађана из угрожених слојева (социјални случејеви, незапослени, ниско образовани,жене ) становништава. Њихов лош социјални положај проузроковао је дигиталну искњученост из друштвих, културних догађаја, а «дигитална неписменост» ставила их у још подређени положај у неким ситуацијама, као што је појављивње на тржту рада.. Социјални полажај генерише «дигитални јаз» у друштву.

Општи циљ нашег програма је унапређивање капацитета Теледома, да корз нових садржаја на српском језику на свом интернет сајту, као и кроз активности дигиталне инклузије, изврши и квалитетно промоцију коришћења интернета и укључивање и дигитални свет информација социјално угрожењних катогореија становништа, ради личног и друштвеног развоја.

55.МРЕЖА ЗАЈЕДНИЧКОГ ЗНАЊА!
Пројекат „МРЕЖА ЗАЈЕДНИЧКОГ ЗНАЊА“ намерава да обезбеди форум за медицинске сестре и здравствене техничаре на Националном нивоу како би делили своје знање, искуство, идеје, савете, иновације и како би се све медицинске сестре и здравствени техничари повезали на јединственој „мрежи знања“. Како је евидентан велики број медицинских сестара и здравствених техничара Србије јасно је да једини могући начин потпуног повезивања уз помоћ интернета и електронских платформи.

Истичемо да ће стручни садржаји МРЕЖЕ ЗАЈЕДНИЧКОГ ЗНАЊА бити видљиви и употребљиви за медицинске сестре, здравствене техничаре и сараднике земаља у окружењу. Тиме се број потенцијалних корисника увећава на више од 200.000.

56.Портал www.zanatstvo.rs
Циљ овог пројекта је креирање веб портала који ће подстаћи информисање и повезивање предузетника и занатлија.

Овај пројекат се састоји из два сегмента:
а) Креирање веб портала www.zanatstvo.rs
б) Развој алата „занат на веб“ којим се врши закуп .рс домена и омогућава креирање веб сајта занатлије/предузетника

57.Интернет презентација www.sansasrbije.rs/шансасрбије.срб и eдукативна радионица „Традиција за квалитетан живот“
Интернет презентација www.sansasrbije.rs/шансасрбије.срб као први део пројекта, представљаће свеобухватни портал о старим занатима и традиционалне српске културе, биће једана комплексна веб презентација посвећења пре свега едукацији, очувању српске традиције и културе као нематеријалне баштине. Пројекат ће се бавити презентацијом старих, традиционалних, уметничких заната, подстицајем и популаризацијом истих на територији Републике Србије, од историје, креативног развоја, вештина и знања, способности некадашњих популарних мајстора, до обједињавања свих информација које су сродне овој теми.

Други део пројекта је организовање едукатвних радионица „Традиција за квалитетан живот“. Едукација и оспособљавање особама са посебним потребама, са инвалидитетом и нижим степеном образовања, слабијим социјалним статусом и умањеним психо-физичким способностима.

58.Новобеоградски пословни портал
Предмет пројекта је креирање на националном домену веб садржаја где ће грађани, потенцијални предузетници, моћи да се путем портала – ‘Новобеоградски пословни портал’ (“www.nbgposlovniportal.rs”) упознају са начинима за покретање сопственог посла и запошљавање.
59.Е- писменост студената
Студенти су суочени са великим амбицијама које носи модернизовање оквира
образовања, а истовремено са недовољно развијеном интеракцијом са наставним
особљем, недоступним информацијама и неприлагођеном и недоступном литературом.

Пројекат E-писменост студената је настао управо са циљем да одговори на овај
недостатак, да постане користан инструмент у развоју квалитета студија и побољша
студентско организовање. Важан део тог процеса је учинити доступним нове медије за
информисање, платформе за е-учење, уз пружање могућности за шире образовање, али
и едукацијe студената за њихово коришћење.

Општи циљ пројекта је упознавање студената са предностима е-сервиса, подизање
квалитета студирања кроз централизовано информисање и побољшање комуникације
међу студентима и наставницима уз поспешивање студентског организовања.

60. Eko – RS Plus
Пројекат Eko – RS Plus подазумева мултимедијални wеб приказ основних еколошких појмова, најпознатијих пројеката, базичних информација и најважнијих идеја и вредности из области екологије, зелене економије и обновљивих извора енергије у Србији и свету. Eko – RS Plus замишљен је као посебан едукативни одељак www.energynews.rs – портала који постоји годину и по дана и бави се акутелностима из наведених области. Банер Eko Rs Plus налазио би се на почетној страници портала. Отварањем банера пред корисником би се нашла условно речено мапа са текстуалним, фото и видео садржајем који објашњава и приказује најважније појмове, пројекте и вредности области очувања животне средине. То је мултимедијална база знања и информација о екологији, која помаже у разумевању, праћењу и усвајању еколошких вредности.
61.Портал за здравље младих
Циљ пројекта је унапређење интернет садржаја за младе из области промоције здравља на српском језику и ћириличном писму, као и унапређивање информисаности младих о предностима коришћења Интернета у промоцији здравља и превенцији болести. Специфични циљ пројекта је успостављање новог сајта за здравље младих, који је прилагођен потребама младих, али користан и широј јавности. Такође, наш циљ је осавремењивање система дистрибуције квалитетних информација у вези здравља младих како би се уанпредило њихово активно учешће у систему здравствене заштите.

Пројекат омогућава остваривање једноставног, квалитетног и ефективног начина информисања младих о активностима, делатностима и релевантним чињеницима везаним за здравље. Објединиће се неопходне информације које се тичу здравља младих, садржај сајта одредиће наше досадашње искуство у раду са младима, фокус дискусије и анкетирање, а циљна група су првенствено млади узраста од 15 до 30 година. Планирано је редовно одржавање и освежавање садржаја сајта, као и висок степен интеграције сајта са социјалним мрежама као својеврсна онлајн промоција сајта, како би се стекла што већа покривеност и популарност, као и лакоћа комуникације са корисницима и посетиоцима.

Пројекат се реализује на адреси www.zdravljemladih.rs

62.Изворне песме српског фолклора и других народа
Назив предвиђеног комплетног пројекта је Изворне песме српског фолклора и других народа. Основна идеја пројекта је да циљној групи – нашој деци али и другим посетиоцима web сајта ЗВРК, презентирамо, односно, приближимо спрске изворне песме тј. музичку културну традицију народа коме припадају. Ради поређења пројектом ће бити представљен и одређени број традиционалних песама других народа чиме ће стећи увид у сличности и разлике музичке традиције различитих култура. Ово ће свакако бити и један од начина да се сачува од заборава наше традиционално музичко наслеђе.

Предвиђено је да се обради 15 песама српског фолклора и 15 песама других народа (македонске, бугарске, хебрејске, сефарди…)

На свакој појединачној страници ће бити текст и опис песме, одакле потиче, линк на player mp3 audio formata преко кога ће посетилац моћи да чује конкретну песму, линк на Youtube Video Player преко кога ће посетилац моћи да чује песму и да прочита текст и опис песме и сл. Постављање овог садржаја, пoред web сајта ЗВРК, и на Youtube је предвиђено због проширења могућности да овај пројекат буде доступан много ширем кругу посетилаца интернета.

63.Да сваки ПР има .rs
Присуство на интернету данас је постало један од пресудних фактора успеха на
тржишту. Највећа предност представљања на интернету у односу на остале медије јесте
чињеница да је презентација на интернету увек доступна, без обзира одакле посетилац
приступа сајту.

Израдом 40 start up сајтова за 40 предузетника из Западнобачког округа, повећаће се
интернет садржај на српском језику и писму на .срб и .rs домену. Такође, повећањем
броја регистрованих националних домена, предузетници показују и позитиван став према
средини у којој живе и раде. Истовремено, регистровањем националног домена
географски се одређује територија за коју је интернет сајт намењен, а израдом 40 сајтова
промовише се интернет као јавно добро, доступно свим грађанима.

64. www.kud.rs – Интернет портал културно уметничких друштава Србије
Сајт би требао да буде интернет портал на ком би корисници сајта били у могућности да бесплатно постављају Интернет презентације својих културно уметничких друштава. Сва друштва би се категорисала по томе из ког су места и којој националности припадају. На овај начин би се могла вршити претрага. Свако друштво би имало пуно право да користи простор добијен од сајта да на њему поставља презентацију какву жели или да користи неку од предефинисаних форми. Подразумева се да би корисници могли да постављају и прегледају слике, видео клипове, остављају коментаре, и све друго што карактерише једну социајлну мрежу. Практично кроз овај сајт се обједињују финкционалности Интернет портала, бесплатног хостинга и друштвених мрежа. Домен kud.rs смо већ заузели, јер је јако битно да буде кратак и лак за памћење.
65.Универзитетска библиотека – виртуелни пут у свет информација
Мисија Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу је да обезбеди информациону подршку наставно-научним и истраживачким процесима на Универитету у Нишу, као и да задовољи све остале образовне и културне потребе академске и шире јавности.
Као и целокупно пословање Библиотеке, и њена интернет страница урађена је у складу са мисијом. Међутим, у складу са новим тенденцијама на интернету, више се не говори о „интернет презентацији“ или „вебсајту“, већ о „виртуелном присуству“. Виртуелно присуство подразумева много више од статичне интернет презентације која садржи штуре информације о некој институцији или организацији. Иако су подаци, на пример, о радном времену и услугама Библиотеке важни, они се не могу сматрати виртуелним присуством, већ само промотивним маркетингом. Ако би нека културна или образовна институција нудила искључиво податке о самој себи, нико је не би посећивао. Слично је и са интернет презентацијама – суштина добре интернет странице не би смела да буде у информацијама о самој институцији, већ у садржају који институција нуди публици. Под садржајем се, у овом случају, не сматрају само информативни текстови, па чак ни линк до онлајн каталога Библиотеке, већ разноврсна грађа у електронском облику, која има друштвену, стручну, научну, историјску, културну или неку другу вредност.
66.Кликом до услуге
Овај пројекат обрађује услуге електронског заказивања или краће е-заказивање.
Е-заказивање представља пројекат заказивања различитих услуга путем интернета.
Путем е-заказивања могуће је заказати нпр. термин:
– за зубара,
– за спорт,
– за шишање,
– код доктора,
– на факултету за испит/консултације,
– у школи за виђење са разредним наставником/директором,
– школу вожње,
– приватне часове,
– кућне сервисе, итд.
То је интернет портал који је доступан на свим техничким уређајима који поседују приступ
интернету и то независно од оперативног система уређаја, као и врсте уређаја. нпр.
компјутер, лаптоп, таблет, мобилни телефон итд.
Портал ће се налазити на домаћим доменима .rs и .срб
67.„Vesnaproject“ – Портал за прикупљање финансија од широке популације преко интернета (српски „Kickstarter“)
Циљ овог пројекта је лансирање првог српског портала намењеног за прикупљање
масовних инвестиција (финансија од широке популације), путем интернета, за
реализацију комерцијалних, предузетничких, иновативних и креативних идеја, а све у
циљу подршке предузетништву у Србији, развоју електронског пословања и промоције
интернета као алата великих могућности и основе за одрживи развој.
68.Промовисање студената архитектуре и грађевинарства на интернету и проширивање садржаја портала
* Промовисање студената архитектуре и грађевинарства на Интернету
* Креирање online библиотеке радова студента
* Међусобно повезивање студената и њихова промоција компанијама у области архитектуре и грађевине
* Промовисање грађевинске индустрије
* Промоција домаћих дизајнера и пројектаната
69.РуралнаСрбија.срб
У Србији 55% становништва живи у руралним подручјима, а гледано просторно то је 85% територије државе. Број сеоских домаћинстава је око 780 000. Сеоско становништво је у великој мери ускраћено за низ погодности које имају становници урбаних средина како у погледу инфраструктуре, пословних могућности, културних и забавних садржаја тако и у погледу коришћења и примене интернета у свакодневном животу.

Пројектом РуралнаСрбија.срб предвиђено је да се руралној популацији промовишу могућности интернета, нарочито могућности у пословању, да се повећа број корисника, да се повећа број представљених домаћинстава и да им се омогући техничка подршка.

70.НЕОЛАБ ИНФОРМАТОР
Формирање интернет портала (сајта) на интернет адресама neolabinformator.rs и неолабинформатор.срб којим се грађанима омогућава једноставно информисање о превентивним мерама заштите здравља.

Информисање ће бити постигнуто путем:
– адекватно прилагођених текстова са медицинским садржајем,
– предлога и савета о могућностима очувања здравља кроз превентивне мере (прегледе, адекватну исхрану, рационалну терапију итд.),
– приближавање значаја патолошких вредности биохемијских параметара и припреме за одговарајуће дијагностичке процедуре.

71.Возачки испит
Израда сајта www.vozacki-ispit.rs

У Србији се годишње возачки испит полаже око 320.000 пута. Циљ сајта јесте подизање
опште саобраћајне културе на виши ниво, едукација, боље познавање саобраћајних
прописа, смањење саобраћајних незгода, довођење постојећег полагања возачког
испита на ниво светског стандарда.

72.Интернетом у Будућност
С обзиром на све масовнију употребу Интернета трагично је и непримерно времену да један број деце и одраслих који живе на КиМ у непријатељском окружењу немају приступ Интернету, док међу становништвом владају контрадикторности типа да део углавном старије популације живи са предрасудом да је Интернет нешто што је за децу и омладину штетно, док пак претежно млађе генерације на Интернету готово да уопште и не користе српско писмо и ћирилицу, да се на Интернету осећају слободно и непримерно, нечесто се скривајући иза лажних идентитета у „квазибезбедном окружењу“ сматрајући да се на Интернету могу свакојако понашати. Зато се као императив намеће потреба стручне-методичке, примењиве информатичке едукације на промоцији и популаризацији Интернета и ширења “рачунарске писмености”, на овим просторима кроз информисање најшире јавности о предностима коришћења Интернета у свакодневном животу и раду, примену Интернета у васпитно-образовним установама, уз употребу Интернета у свакодневним активностима у настави, са акцентом на повећању Интернет садржаја на српском језику и писму, и повећању броја регистрованих националних домена, да се спречи изумирање српског језика у дигиталном добу и побољша његова употреба, као и истовремено упознавање са опасностима и замкама које прете на Интернету, безбедности деце на Интернету, на превенцији насиља на Интернету, правилима безбедног коришћења Интернета у односу на узраст итд.